Mitä on CLT?

Jos olisimme keksineet nimen CLT:lle olisi se jotain ihan muuta, kuin muoviselta kuulostava kirjainyhdistelmä. CLT -lyhenne tulee sanosta cross laminate timber, eli ristiinlaminoitu puu. Kyseessä on siis täyspuurakenteinen tuote, käytännössä materiaalirakenne on sama kuin painumattomassa hirressä (lue lisää painumattoman hirren ja clt:n eroista tästä postauksesta).

Raaka-aineena CLT-levyssä on tavallisimmin kuusta tai mäntyä. Kuusi on materiaalina hieman mäntyä vaaleampaa ja pienioksaisempaa.

Ensimmäiset CLT-rakenteet kehitettiin Euroopassa, erityisesti Itävallassa ja Saksassa, 1990-luvun loppupuolella. Näiden maiden metsäteollisuus ja insinöörit olivat merkittävässä roolissa CLT:n kehittämisessä. Aluksi CLT:tä käytettiin erityisesti teollisuus- ja julkisissa rakennuksissa, mutta nykyisin sitä käytetään laajasti myös asuinrakennusten materiaalina.

2000-luvun alkupuolella CLT:n suosio alkoi kasvaa maailmanlaajuisesti, ja sitä alettiin hyödyntää yhä laajemmin asuinrakennuksissa, toimistorakennuksissa ja jopa silloissa. CLT:n suosion kasvu johtui sen monista eduista, kuten kestävyydestä, keveydestä, nopeasta rakentamisesta ja ympäristöystävällisyydestä.

Nykyään CLT on tullut yhä yleisemmäksi rakennusmateriaaliksi ympäri maailmaa, ja se edustaa tulevaisuuden kestävää rakentamista. Jos rakennat uutta, miksi et tekisi sitä kestävästi ja ympäristöystävällisesti?

CLT:n kestävyys perustuu sen monikerroksiseen ristiselkäiseen rakenteeseen ja korkealaatuiseen puumateriaaliin. CLT on kestävä ja luotettava rakennusmateriaali, joka tarjoaa monia etuja perinteisiin materiaaleihin verrattuna:

  1. Lujuus: CLT on erittäin kestävä materiaali, sillä monikerroksinen rakenne ja ristiselkäinen liimaus antavat sille erinomaisen lujuuden ja jäykkyyden.

  2. Kestävyys ajan kulumista vastaan: CLT:llä on hyvä kestävyys ajan kulumista ja muiden sääolosuhteiden aiheuttamia vaurioita vastaan. Oikein suunniteltuna ja hoidettuna se voi säilyä hirren tavoin erinomaisena vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja.

  3. Palonkestävyys: Vaikka puu on palava materiaali, CLT:llä on hyvä palonkestävyys. Tämä johtuu siitä, että CLT:n paksut kerrokset hidastavat palon leviämistä ja säilyttävät rakenteen lujuuden pidempään palotilanteessa.

  4. Ympäristöystävällisyys: CLT:n valmistuksessa käytettävät puumateriaalit ovat uusiutuvia ja vähähiilisiä, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen vaihtoehdon muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna.

  5. Rakenteellinen vakaus: CLT:n ristiselkäinen rakenne tarjoaa erinomaisen rakenteellisen vakauden, mikä tekee siitä sopivan vaihtoehdon monenlaisiin rakennussovelluksiin, mukaan lukien korkeat rakennukset ja vaativat ympäristöt.

Tehtaalta tulleita levyjä voidaan pintakäsitellä haluamallaan tuotteella ja sävyllä ja viimeistely riippuu levyn käyttökohteesta. Pintaa voidaan esimerkiksi urittaa tai kuvioida.

Näkyviin jäävät pinnat hiotaan ja pintakäsitellään valmiiksi tilauk­sen mukaisesti. Levyjä voidaan käyttää kantavina ja jäykistävinä rakenteina sekä seinissä että lattiarakenteissa. Keveistä ja jäykistä levyistä voidaan työstää mittatarkasti erimuotoisia rakennuselementtejä ja esimerkiksi valmistuksessa jäävät ikkuna-aukkojen “hukkapalat” hyödyntää esimerkiksi sisäportaiden rakentamisessa.

Julkisivuissa ikku­nat ja ovet voidaan sijoittaa hyvin vapaasti ja myös kulmaikkunat onnistuvat, koska levymäiset rakenteet toimivat tarvittaessa ulokkeina. Myös vapaat muodot ovat mahdollisia, joten sisustuksellisesti ja arkkitehtonisesti vain mielikuvitus on rajana!


Edellinen
Edellinen

Painumaton hirsi vai CLT?