Painumaton hirsi vai CLT?
Suomi on ollut tunnetusti hirsirakentamisen mallimaa ja hirsi on meille tuttu materiaali monen sukupolven takaa. Hirteen materiaalina liittyy muistoja kesämökeiltä, lapsuudenkodista tai vanhoista yli sukupolvien kulkeneista maalaistalosta. Eikä suotta, puu rakennusmateriaalina on Suomen ilmastoon erinomainen valinta ja sen terveysvaikutuksia on myös laajasti tutkittu.
Nykyisin pääsääntöisesti hirsitaloissa käytetty painumaton hirsi ja CLT ovat molemmat puupohjaisia rakennusmateriaaleja ja nykyiset hirret ovat CLT:n kanssa materiaalipohjan suhteen miltei identtisiä - hirret on ajettu paloiksi ja CLT on suurempi, levymäinen rakenne.
Tähän blogitekstiin olemme koonneet hirren ja CLT:n eroavaisuuksia ja mitä etuja CLT -rakenteesta on hirteen nähden.
Rakenne:
Hirsi on perinteinen puurakennusmateriaali, joka koostuu pystysuorista puutavaran paloista, jotka on liitetty toisiinsa. Painumaton hirsi sekä CLT rakennetaan useimmista ristiinlaminoiduista (liimatuista) puulevyistä.
Painumattoman hirren sekä CLT:n rakenteessa käytetään laajalti tutkittua sekä puuteollisuudessa käytössä ollutta, allergiavapaata liimaa jolla on M1 luokitus. Liima ei sisällä myöskään haitallisia VOC yhdisteitä jotka saastuttaisivat ympäristöä tai aiheuttaisivat vaaraa ympäristölle tai ihmisille.
Nykyisin laajasti käytetty painumaton hirsi sekä CLT ovat siis rakenteeltaan hyvin toisensa kaltaisia. CLT eroaa rakenteeltaan sillä, että reunaliimatussa CLT-elementissä lautojen väliin ei jää rakoja. Näin saadaan ilmatiivis rakenne, joka ei tarvitse höyrynsulkumuovia.
Monet arkkitehdit ovat innostuneet CLT:n käytöstä, sillä sillä voidaan toteuttaa esimerkiksi myös sisäkatot ja näin saadaan sama materiaali tarvittaessa jatkumaan sisätiloista myös rakennuksen ulkopuolelle.
Rakennusprosessi:
Hirren ja CLT:n suurimmat eroavaisuudet näkyy valmistustekniikassa ja työmaalla tapahtuvassa asennustyössä.
CLT valmistetaan pitkälti tehtaassa niin pitkälle kuin mahdollista, mukaan lukien ikkuna- ja oviaukot ynnä muut LVI ja sähkötöihin liittyvät asennukset. Tehtaalta elementti kuljetetaan työmaalle, jossa valmis elementti nostetaan ja kootaan osista kokonaiseksi rakennukseksi. Rakenne on huomattavan ilmatiivis, sillä hirrestä poiketen materiaalin liitäntäkohtia (rakoja) ei juurikaan ole. Hirsirakennukset rakennetaan pitkälti paikan päällä ja rakenne ei ole täysin ilmatiivis.
Puun hyvät ominaisuudet, kuten hengittävyys ja tasapainokosteus löytyvät molemmista materiaaleista.
Sisustusratkaisut:
Monet ihastuvat CLT pinnan tasaiseen “vaneriseen” ulkonäköön ja toiset taasen innostuneet sen mahdollisuuksista listattomuuteen. CLT on erittäin monipuolinen materiaali ja sen sävytyksellä ja erilaisilla uritusvaihtoehdoilla voidaan hakea vaihtelua tasaisen puupinnan oheen. Hirsi on aina uritettu ja sen leveys tehtaalla määritelty. CLT:n pintaan voi itse määritellä halutessaan urituksia ja näin hakea esimerkiksi rimamaista pintaa tai hirsimäistä ilmettä, kuten alla olevan kuvan CLT kotiin haettiin. Tämä kohde toteutettiin myös täysin listattomasti.
Myös arkkitehtuuri ohjaa talon materiaalin valintaa ja tietyt ratkaisut toimivat CLT:lle hirttä paremmin. CLT taipuu kestävyytensä vuoksi useimmiten paremmin esimerkiksi suuriin ikkuna-aukotuksiin, epäsymmetriaan ja yksimateriaalisuuteen.
Niin hirsi kuin myös CLT ovat kestäviä ja tarjoavat luonnonläheisen vaihtoehdon rakentamiselle, mutta valinta riippuu usein hankkeen vaatimuksista, budjetista ja suunnittelullisista tavoitteista.